Den komplete guide til cloud database management og migration

Hvad er Database as a Service (DBaaS)?

Database as a service (DBaaS) er en cloud computing tjeneste som tilbyder  database management resourcer over internetter.

Database management resourcer tilbyder organisationer hjælp til at organiserer, vedligeholde, sikre og analysere deres data. Det primære formål med database management er at sikre kontrol med data i alle faser af data livscyklusen, så dataene på et senere tidspunk kan blive brugt til at skabe meningsfuld information.

Database as a service (DBaaS) udbydere tilbyder platforme og systemer til at administrere nogle eller alle af de nedenstående opgaver.

 • Storage og integration: Mulighed for at opbevare data og API integration med adgang til forskellige database administrationssytemer.
 • Administration konsol: Til at administrere og overvåge en hvilken som helst tilsluttet data tjeneste herunder analys af deres performance.
 • Sikkerhed og adgang: Indbygget eller seperate moduler til at sikre dataene’s sikker og til at kontrollere adgangen til dem.
 • Analyse og automatisering: Big data værktøjer som giver indsigt og automatiseringsværktøjer som gør processerne hurtigere og mere effektive.

Database administration og cloudmigrering bedst praksis

De nedenstående tips er inddelt i faser for overskueligheden skyld. Du behøver derfor ikke at følge disse tips lineært. En fleksibel agile tilgang kan hjælpe til at gøre migrering langt mere effektiv og smertefri samt give flere muligheder i administration af dataene

Hvad du bør gøre før du migrerer din database til skyen

1. Overvej juraen

Med EU’s databeskyttelsesregler stilles der i dag store krav til hvordan organisationer indsamler, behandler og opbevarer især personfølsomme data. Hvis DBaaS opbevarer eller sender data igennem USA, vil dette være et problem for personfølsomme data, da USA ikke betragtes som sikkert af EU. Bøderne for overtrædelse er høje og omkostningerne ved efterfølgende at rette inde kan ligeledes være store.

2. Få overblik over dine resourcer og behov

Lav en oversigt over alle de digitale aktiver du vil migrere til skyen. Herunder licenstypen for hvert enkelt værktøj, så du sikrer dig at licenserne dækker et cloudmiljø. Hvis du ikke kan bruge din egen licens (BYOL), kan din udbyder muligvis tilbyde en pay-per-use licens. Tjek dette først så du undgår at dyre licensproblemmer opstår hen af vejen.

3. Lav et budget for cloud migreringen

Efter at du har fået et overblik over dine resoucer, kan du danne dig et overblik over økonomien i projektet og skaffe de nødvendige resourcer. Du vil have opstartsomkostningerne i forbindelse med flytningen og nogle nye månedlige omkostninger for brugen af DBaaS udbyderens tjenester og andre tilhørende opgaver. For du fortsætter er det naturligvis vigtigt at du har sikret dig finansieringen af både opstart og løbende drift.

4. Vælg en migrering strategi

En migreringsstrategi er et slags manuskript for hele processen. Denne bør være meget specifik og gennemgå hele processen fra start til slut. Du kan eventuelt vælge imellem de nedenstående migreringsstrategier alt efter behov for projektet og dit budget.

Almindelige migreringsstrategier inkludér:

 • Rehosting: “Lift and shift”— hurtig cloud til cloud migrering.
 • Replatform: “Lift, thinker, and shift”— en udvidet form af rehosting hvor nogle dele optimeres i forbindelse med migreringen.
 • Repurchase: “Drop and shop”— migrering fra hvor databasen kører hos jer til at den løftes op is skyen.

Migreringsstrategier for ineffektive databaser resourcer:

 • Refactoring: “Re-architecting”— redesign af ineffektive resourcer for at få lavere omkostninger og øget effektivitet. Kan kræve omfattende ændringer i koden.
 • Retiring: Slå ineffektive resourcer fra for at undgå at spilde plads, opnå bedre hastighed og bedre performance i det nye cloudmiljø.
 • Retaining: Gemme ineffektive resource til senere brug i det tidligere miljø og migrer kun aktive tjenester.

5. Gennemfør preformance tests

For sikre dig imod overraskelser bør du foretage en performance test før du migrerer til skyen. Tiden og resourcerne investeret i dette kan spare dig for efterfølgende problemmer og overraskelser i forbindelse med den faktiske migrering. Sørg for at få elemineret alle svagheder som du opgaver i forbindelse med testen.

6. Involver dit team i processen

Skyen tilbyder mange fordele, men den betyder også ændringer. Før du går i gang med migreringen så sørg for at dine IT-kollegaer er trænet i cloud computing og at medarbejderne i general er klar til at arbejde via skyen. Ofte vil det kunne spare meget supporttid efterfølgende at udarbejde et dokument med politikker og procedurer, der forklarer hvordan cloudmiljøet skal bruges.

Opsæt din cloudarkitektur, administration og sikkerhed

1. Vælg din cloudarkitetur omhyggelig

Migrering til en cloudløsning tilbyder often muligheden for en ny start. Du kan droppe gamle modeller til fordel for en mere moderne cloudarkitektur. Selv om modeller som multi-cloud arkitekturen er blevet populær på grund af den fleksibilitet den tilbyder, betyder det ikke at den er ideel for alle. Vær sikker på at opbygge en cloudarkitektur der passer jeres behov.

2. Væl en sikkerhedsstrategi for at beskytte dataene i skyen

Husk at at sikkerhedsbehovene ændrer sig alt efter hvilket behov dataene befinder sig it. Når du designer den nye sikkerhedsstrategi, skal du balancere mellem de sikkerhedsværktøjer mellem den ny DBaaS udbyder og de sikkerhedsbehov og resourcer I har internt i din organisation.

Gældende standarder for datasikkerhed lægger vægt på:

 • Brug af sikkerhedstokens for at beskytte data i databasen eller under transport til/fra systemet.
 • Identitet og adgangsadministration (IAM – Identy and Access Management)  systemer til at sikre adgangen til dataene
 • VPN og kryptering når dataene transporteres

Automatiser cloud migreringen, vedligeholdeses og overvågningsprocessen

1. Opsæt et system til overvågning

Løbende overvågning af din cloudløsning sikrer vil sikre dig at den langsigtet fungerer optimal. Du kan oprette dit eget system til overvågning eller du kan bruge de moduler som tilbydes af din DBaaS. Uanset hvilket du vælger at benytte så sørg for at have adgang til de grundlæggende funktioner så som  audit logs. Brug de automateringsfunktioner du har tilrådighed til at sætte op en automatisk overvågning så du vil få sikkerhedsadvarsler eller besked hvis performancen falder.

2. Opsæt et administrationssystem

De fleste cloud-udbydere tilbyder deres egen administrationsplatform, som fungerer som dit kontrolpanel. Være sikker på at den udbyder du vælger kand integrere med dit din foretrukne database. De fleste udbydere tilbyder ofte integration med de populære MySQL og Postgres databaser men kan komme til kort når det drejer sig om mere specielle ønsker.

3. Automatiser cloud migreringsprocessen

Du kan øge hastigheden af migrationsprocessen ved at automatisere opgaver der skal gentages mange gange. Mulighederne for automatisering afhænger i høj grad af det valgte værktøj kan indholde følgende muligheder:

 • Afvikle automatiseringsscripts
 • Automatisere migreringsprocessen
 • Implementere automatisering på kontroller niveau
 • Automatisere optimering af serveres
    

En anden fordel er at når først automatiseringen er afprøvet vil risikoen for menneskelige fejl blive væsentlig reduceret.

Konklusion

Hovedbudskabet er at før du kaster dig ud en migrering af jeres nuværende løsning til en cloudbaseret løsning er det vigtigt at analyse både omkostninger og konsekvenser ved migreringen.

Det er også vigtigt at have for øje at selv om cloudbaseret får meget omtale og mange gerne vil sælge dem, er det ikke sikkert at det er den rigtige løsning for jer hvad angår økonomi eller sikkerhed.

 • Seneste indlæg
Forfatterdetaljer
Er uddannet cand. merc. fra CBS og har arbejder med databaser, IT og markedsføring i 30 år. Har stor erfaring i opbygning databaser der understøtter forrretningsprocesser. Både traditionelle og mere moderne samt big data og kunstig intelligens.

  ×
  Er uddannet cand. merc. fra CBS og har arbejder med databaser, IT og markedsføring i 30 år. Har stor erfaring i opbygning databaser der understøtter forrretningsprocesser. Både traditionelle og mere moderne samt big data og kunstig intelligens.
  Latest Posts